28 Ocak 2013 Pazartesi

Sağlıklı Beslenme


 

 Pek çok kişi sağlıklı beslenmenin ve doğru bir diyet uygulamanın bir çeşit ceza olduğunu ya da çok sıkıcı ve monoton olduğunu düşünür. Bunun sebebi insanların sağlıklı beslenmeyi kilo vermek için yapılan rejim ile karıştırmaları.

Peki, gerçek anlamda diyet nedir? Sözlük tanımı “vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını amaçlayan beslenme programı”dır. Doğru bir diyet için, diyetisyeninizin sizle ilgili pek çok faktörü dikkate alan bir analiz yapması ve buna uygun bir liste hazırlaması gerekir. Ama elbette bazı genel geçer kuralları uygulayarak sağlıklı beslenirken sıkıcı bir diyet uygulamak derdinden kurtulabilirsiniz. İşte size bazı öneriler:
1.     Her gün aynı şeyler yenmez:

İyi bir diyetin ilk şartı çeşitliliktir. Organizmanın proteine, şekere, yağa, vitamine ve diğer mikro elementlere ihtiyacı var. Her gün aynı şeyleri yemek –ister sebze olsun ister cips- vücuda ihtiyaç duyduğu çeşitliliği sağlayamaz.

2.     Aç gözlü olmayın

Aç değilseniz yemeyin. Sağlıklı beslenirken ana prensip sık sık az az yemektir. İdeali günde 4-5 öğündür. Bu tip beslenme metabolizmanızı hızlandırır, faydalıdır.

3.     Acele etmeyin.

Hızlı hızlı yemeyin. Vücudunuza yediklerini sindirmesi ve tadına varması için biraz zaman verin. Stresli ve hızlı bir hayat ülsere giden yolun başıdır.

4.     Sebze ve Meyve. Daima.

Sebze ve meyveler anti-oksidan özellikli vitamin depolarıdır. Yaşlanmayı geciktirir, kırışıkları azaltırlar ve kansere karşı vücudu güçlendirirler.

5.     Tuz Yok!

En azından mümkün olduğunca azaltın. Tuz tüketimi tansiyonu yükseltir ve kalsiyum emilimini zorlaştırır.

6.      zeker kullanmayın.

Tatlılara ve şekere elveda deme vakti geldi.  zeker vücuda ve dişlere zarar verir ve aşırı kalori içerir.

7.     Yağdan kaçının.

Yeter miktarda yağ vücut için enerji kaynağıdır. Ancak özellikle doymuş yağın aşırı tüketimi dolaşım sistemi bozukluklarına ve obeziteye sebep olur. O nedenle yağsız ve buharda pişmiş yemekleri tercih edin.

8.     Suni besinlerden uzak durun

Çok işlemden geçmiş, sunileşmiş gıdalar aşırı şeker, tuz, yağ ve zararlı katkı maddeleri ve koruyucular içerir. Bu tür gıdalardan uzak durun.

9.     Kahve ya da çay? Hiçbiri!

Her ikisini de bırakmalısınız. Vücudun magnezyumu emmesini zorlaştırırlar. Kalpte anormallikler ve organizmanın zayıf düşmesi beklenen durumlardır..

10.  Alkol sağlıksızdır.

Aşırı alkol tüketimi karaciğer ve pankreası zayıflattığı gibi magnezyumun süzülmesini de zorlaştırır. Ama abartmayalım değil mi. Akşamları bir kadeh kırmızı şarabın çok da zararı olmaz.


Bu kurallar sağlıklı bir diyet yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar sadece. Ancak seçenekler sınırsız. Elveda sıkıcı, monoton diyetler, merhaba yeni tatlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder